HerefordHereford

Jest to rasa wyhodowana na bogatych pastwiskach Wielkiej Brytanii jako efekt krzyżowania twórczego ras gloucester, welsh black i glomorgan, a udoskonalona w USA i Kanadzie, należy do najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie.

Selekcja ukierunkowana jest na wczesne dojrzewanie, zwiększenie masy ciała, poprawienie cech mięsnych, płodność, witalność i odporność na zmieniające się warunki klimatyczne i paszowe okazała się w pełni efektywna. Hereford to bydło typowo opasowe typu kompakt, nadające się do użytkowania w warunkach ekstensywnych, wyróżnia się dobrym umięśnieniem wszystkich partii ciała, szeroką częścią grzbietową, długimi lędźwiami, prostokątnym i szerokim zadem, muskularnymi, dobrze wysklepionymi udami, mocnymi kończynami i zdrowymi racicami. Pewną wadą jest stosunkowo duże otłuszczenie tuszy. Istnieją odmiany rożne i bezrożne. Bezrożność uzyskano w wyniku świadomego krzyżowania rogatych herefordów i bydłem rasy aberdeen angus.

Umaszczenie – ciemnowiśniowe, czerwone z białą głową, podgardlem, mostkiem, podbrzuszem, kiścią ogonową i niekiedy białym pasem na grzbiecie.

Buhaje – masa ciała opasów dochodzi do 1000 kg. W krzyżowaniu towarowym z rasami mlecznymi zachowują łatwość wcieleń i mogą być używane do krycia jałowic.

Umaszczenie mieszańców – pochodzących po krowach czarno-białych – czarne lub czerwono-białe, charakterystyczna biała głowa lub bardzo duża łysina. U większości sztuk kępki białych włosów wewnątrz ucha. Często występuje biała kępka włosów na karku.

Wartość selekcjonowanych cech

CechaBuhajKrowa
Wysokość w kłębie (cm) 135130
Masa ciała (kg)835 550
Dobowe przyrosty w wieku 7 miesięcy (g) 985880
Wydajność rzeźna (%) 65-
Masa cieląt przy urodzeniu (kg) 3835