Kongres Hodowców Bydła Mięsnego

8–9 grudnia

Kongres Hodowców Bydła
Mięsnego

Hotel Windsor, Jachranka pod Warszawą · dwa dni wiedzy i praktycznych rozwiązań dla hodowców

O Kongresie

Kongres Hodowców Bydła Mięsnego to ważne wydarzenie branżowe dedykowane hodowcom i producentom bydła mięsnego. To dwa dni inspirujących wystąpień, praktycznych paneli i rozmów o produkcji i przyszłości polskiej wołowiny. Spotkanie gromadzi ekspertów, naukowców, liderów rynku oraz samych hodowców, którzy wspólnie wymieniają doświadczenia i szukają rozwiązań dla nowoczesnej, zrównoważonej hodowli

W programie m.in.:

  • Panele eksperckie i praktyczne warsztaty
  • Networking i możliwość współpracy
  • Wystąpienia praktyków

Dla kogo?

Hodowcy i rolnicy

Praktyczne rozwiązania, które łatwo wdrożyć w gospodarstwie.

Eksperci i naukowcy

Miejsce wymiany badań i doświadczeń.

Firmy i instytucje branżowe

Możliwość zaprezentowania rozwiązań i nawiązania współpracy biznesowej.

Prelegenci

dr lek. wet Bogdan Konopka posiada wieloletni staż Inspekcji weterynaryjnej, specjalista w dziedzinie higieny zwierząt rzeźnych, ocen sytuacji epizootycznych i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego.  Członek wielu pozarządowych organizacji rolniczych m.in. Rady Narodowej Instytutu Zootechniki, Rady Hodowlanej PZHiPBM, Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych i Polskiego Związku Łowieckiego. Członek zespołu ds. ograniczania występowania afrykańskiego pomoru  świń na terenie Rzeczypospolitej – powołanym przy Głównym Lekarzu Weterynarii.
Ukończył studia na Wydziale Weterynaryjnym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W 2017 roku obronił pracę doktorską, w której poruszył problematykę wzrostu, eksterieru i reprodukcji w populacji bydła rasy Limousine. Autor licznych publikacji w czasopismach specjalistycznych, popularyzator wiedzy na temat chowu i hodowli bydła oraz promocji wołowiny. W 2006 roku został powołany na stanowisko Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii. W latach 2006 – 2014 pełnił funkcję Prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Zwieńczeniem pracy na rzecz służby weterynaryjnej było powołanie Bogdana Konopki na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii. Głównym Inspektoratem Weterynarii kierował w latach 2019 – 2021. W uznaniu zasług dla rozwoju polskiej hodowli bydła mięsnego Walne Zgromadzenie Delegatów Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przyznało w maju 2024 roku Panu Bogdanowi Konopce tytuł Honorowego Prezesa PZHiPBM.
Prof. dr hab. Marcin Gołębiewski – profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prorektor ds. rozwoju oraz były dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i przewodniczący Rady Dyscypliny „Zootechnika i rybactwo”.
Od początku swojej kariery naukowej związany jest z badaniami nad hodowlą i użytkowaniem bydła, ze szczególnym uwzględnieniem jakości surowców zwierzęcych, efektywności produkcji oraz innowacyjnych metod zarządzania stadem. Jego prace obejmują zarówno bydło mleczne, jak i mięsne, a w ostatnich latach koncentrują się na wdrażaniu systemów jakości w produkcji wołowiny kulinarnej oraz promocji krajowej wołowiny o wysokiej wartości rzeźnej i sensorycznej. Jest autorem i współautorem licznych publikacji naukowych, opracowań eksperckich oraz projektów wdrożeniowych dotyczących zrównoważonej produkcji zwierzęcej. Kieruje zespołem badawczym BoviTeam, który realizuje interdyscyplinarne projekty z zakresu biologii, biotechnologii i precyzyjnego zarządzania hodowlą bydła. Współautor wielu patentów i wdrożeń obejmujących innowacyjne rozwiązania w obszarze zdrowia i dobrostanu zwierząt, wykorzystujące nanotechnologię i biosensorykę. Jako współzałożyciel i członek zarządu kilku startupów, skutecznie łączy naukę z praktyką gospodarczą, wprowadzając rozwiązania z obszaru biogospodarki, rolnictwa precyzyjnego i diagnostyki weterynaryjnej. Aktywnie uczestniczy w krajowych i międzynarodowych inicjatywach na rzecz rozwoju sektora wołowiny, współpracując z organizacjami branżowymi, takimi jak Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Jest członkiem jednostek opiniodawczych i doradczych ds. systemów jakości wołowiny QMP oraz ekspertem w zakresie zrównoważonej produkcji zwierzęcej. W swojej działalności popularyzuje ideę innowacyjnego i odpowiedzialnego rolnictwa, łączącego postęp technologiczny z troską o środowisko, dobrostan zwierząt i jakość żywności.
Gilles Lequeux – francuski selekcjoner, całe życie zawodowe związany z hodowlą i selekcją bydła mięsnego. Od 1998 roku związany jest z Interlim Génétique Service w Lanaud, wchodzącym w skład Krajowej Stacji Oceny i Kwalifikacji Bydła Rasy Limousin.
Interlim zajmuje się doradztwem, promocją oraz sprzedażą rozpłodników, nasienia i zarodków, w oparciu o francuski program doskonalenia genetycznego rasy koordynowany przez France Limousin Sélection oraz certyfikację Księgi Hodowlanej Limousin. Jest absolwentem Paryskiej Szkoły Inseminacji, Hodowli i Produkcji Bydła Mięsnego. W 1988 roku rozpoczął pracę w Bovin Croissance – wydziale Izb Rolniczych oferującym hodowcom kompleksowe wsparcie w zakresie genetyki, rozrodu i żywienia bydła. Od 1990 do 1998 roku pełnił funkcję inspektora Herd Book Limousin. Do obowiązków Gilles’a Lequeux należy selekcja zwierząt przy wejściu do stacji oceny, udział w końcowej kwalifikacji rozpłodników przeznaczonych do krycia naturalnego oraz tych kierowanych do stacji inseminacji. Od lat prowadzi aukcje w stacji w Lanaud oraz odpowiada za doradztwo i sprzedaż genetyki do krajów Europy Wschodniej i Portugalii. Od prawie 20 lat Gilles Lequeux współpracuje z Polską, polskimi hodowcami oraz Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, wspierając rozwój hodowli bydła mięsnego w kraju.
Witold Choiński –Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso Od lat pełni funkcję Wiceprzewodniczącego Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej, jest Członkiem Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz przez dwie kadencje pełnił funkcję Członkiem Rady Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. W latach 2015-2019 był też członkiem Rady Naukowej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
W roku 2018 uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych na Wydziale Żywienia Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W 2016 uzyskał dyplom MBA (EXECUTIVE MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION) w Francuskim Instytucie Zarządzania, w Warszawie. W latach 1998-2001 był uczestnikiem Studiów Doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej przy Kolegium Zarządzania i Finansów. W roku 1996 uzyskał tytuł mgr inż. Rolnictwa, spec. Ochrona Środowiska Rolniczego, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Prezesem Związku jest od 2005 roku. W latach 2024-2025 Członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Witold Choiński jest autorem wielu publikacji w obronie polskiego biznesu żywnościowego, a także dydaktyce i obronie polskiej wsi. Działa społecznie w wielu organizacjach pozarządowych na rzecz sektora żywnościowego i rozwoju rolnictwa oraz przedsiębiorczości. Działa aktywnie w obronie polskiej marki jak też rozwoju i upowszechniania wiedzy na temat produktu lokalnego i regionalnego. Jest członkiem założycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jest współinicjatorem powołania Rady Dialogu Społecznego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jacek Klimza –prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Pełni funkcję zastępcy przewodniczącego Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego oraz zasiada w Radzie Społecznej przy Oddziale Terenowym KOWR w Częstochowie
Absolwent Wydziału Rolniczego obecnego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jest także założycielem pierwszego na Śląsku gospodarstwa wyspecjalizowanego w hodowli bydła mięsnego rasy LIMOUSINE, które rozpoczął w 1996 roku, importując partię 20 jałówek cielnych. W 2012 roku hodowlę rozszerzono o rasę BLONDE D’AQUITAINE. Obecnie stado obu ras liczy 130 krów mamek. Gospodarstwo funkcjonuje na powierzchni 130 ha, w tym 80 ha użytków zielonych oraz 50 ha gruntów ornych. Pan Jacek, wraz z żoną Celiną Klimza, systematycznie rozwija gospodarstwo, inwestując w nowoczesny sprzęt oraz budynki inwentarskie, aby zapewnić najwyższe standardy dobrostanu zwierząt. Od 2020 roku Państwo Klimza prowadzą z sukcesem sprzedaż wołowiny w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Marka „KLIMZA” zdobyła rozpoznawalność nie tylko na Śląsku – wyprodukowana w gospodarstwie wołowina trafia m.in. do Warszawy oraz do odbiorców w innych regionach kraju.
dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS PIB – Zastępca Dyrektora ds. Naukowych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB. Przewodniczy Radzie ds. Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych przy MRiRW oraz pełni funkcję eksperta ds. klasyfikacji tusz wieprzowych w Brukseli.
Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku zootechnika. Od 1997 roku związany zawodowo z Instytutem Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, a następnie z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Jest organizatorem i prowadzącym ponad 80 kursów dla pracowników zakładów mięsnych w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych oraz dobrostanu zwierząt rzeźnych, a także 15 szkoleń dla Inspektorów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej miesięcznika „Gospodarka Mięsna”. Jest autorem ponad 80 prac naukowych oraz 90 publikacji popularnonaukowych z zakresu technologii żywności i zootechniki.
Ewa Reńska -Specjalistka w zakresie żywienia zwierząt oraz rozwoju biznesu w sektorze rolnym. Od dziewięciu lat związana z firmą Alltech Poland, gdzie obecnie pełni funkcję Country Managera.
Przez wiele lat pełniła funkcję prezesa zarządu w kilku grupach producentów rolnych. Współpracuje z hodowcami, wspierając ich w zakresie efektywności żywienia, dobrostanu oraz zrównoważonej produkcji. Posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu sprzedażą, doradztwie żywieniowym i współpracy z producentami rolnymi.
Andrzej Śliwa Absolwent Wydziału Zootechnicznego Akademii Rolniczej w Lublinie (1990). Od 1982 roku do chwili obecnej zatrudniony w służbie doradztwa, przez lata w tej samej jednostce – obecnie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom.
W 2023 roku ukończył również studia podyplomowe w zakresie: „Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym”. Główne kierunki pracy zawodowej to ekonomika przetwórstwa „przyzagrodowego”, RHD, MOL, prowadzenie szkoleń i warsztatów z w/w tematyki. Szkolenia praktyczne doradców rolniczych, rolników i młodzieży szkolnej w zakresie przetwórstwa w gospodarstwie, na bazie modułów przetwórczych w Centrum Praktycznego Szkolenia przy CDR O/Radom.
Martin Ziaja – rolnik i hodowca bydła z województwa opolskiego. Wraz z synem prowadzi rodzinne gospodarstwo w Dobrodzieniu o powierzchni 210 ha, specjalizujące się w produkcji mleka.
Jest członkiem Zarządu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) oraz ekspertem w dziedzinie ekonomiki produkcji mleka. Przewodniczy Radzie Ekonomicznej ds. Produkcji i Rynku Mleka w PFHBiPM. Do Zarządu PFHBiPM został wybrany przez Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu, któremu przewodniczy jako prezes od ponad 20 lat. Działalność Martina Ziaja wykracza poza granice Polski. Od 30 lat jest członkiem DLG (Deutsche Landwirtschaft Gesellschaft – Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego), a od 10 lat zasiada w Radzie tej organizacji. DLG organizuje renomowane targi rolnicze, takie jak AGRITECHNICA i EuroTier, w których dzięki zaangażowaniu Ziaji co roku uczestniczą dziesiątki rolników z południa Polski. W Polsce DLG jest również kojarzone z organizacją wydarzeń „OPOLAGRY” i „FERMY” w Łodzi. Martin Ziaja jest cenionym prelegentem na konferencjach i szkoleniach dla rolników oraz komentatorem w mediach, znanym z przedstawiania przemyślanych i merytorycznych rozwiązań dla polskiego rolnictwa.

Zobacz pełną listę prelegentów

Dlaczego warto?

Wiedza

Praktyczne wykłady i warsztaty.

Kontakty

Poznaj innych hodowców i partnerów.

Technologie

Nowoczesne rozwiązania dla gospodarstw.

Inspirowanie

Przykłady z Polski i ze świata.

PATRONAT