Kulisy oceny zwierząt na VI Krajowej Wystawie Bydła Mięsnego w Szepietowie
Data publikacji: 3 lipca 2024
Szepietowo, jak co roku, stało się areną prestiżowej wystawy zwierząt hodowlanych, przyciągając rolników, hodowców i miłośników zwierząt z całego kraju.
Pierwszego dnia wystawy, tj. 29.06.2024r., od godz. 7:30, podejrzeliśmy z boku, co działo się na ringu podczas oceny bydła mięsnego. W centrum uwagi znalazł się wybór czempionów, wiceczempionów i superczempiona bydła mięsnego spośród 70 wystawionych w tym roku zwierząt. Zespół Sędziowski w składzie: Zbigniew Góral, Barbara Binerowska-Musiał, Jerzy Moniuszko – selekcjonerzy PZHiPBM, mieli trudne zadanie, które zawsze budzi spore emocje i kontrowersje – wybór najlepszych spośród zaprezentowanych sztuk. Dzięki ciężkiej pracy hodowców, ich zaangażowaniu i miłości do zwierząt, poziom hodowli w Polsce osiąga coraz wyższe standardy. Wystawcy zaprezentowali swoje najpiękniejsze okazy bydła mięsnego – zwierzęta, które są nie tylko źródłem wysokiej jakości mięsa, ale także dumną wizytówką ich hodowli. W czasie wystawy można było podziwiać zwierzęta różnorodnych ras – od popularnych: Limousine, poprzez Hereford, Charolaise aż po rasy mniej popularne, które coraz częściej można dostrzec na polskich pastwiskach, takie jak: Blonde d’Aquitaine, Angus Czerwony, Belgijska Biało-Błękitna, Highland i Galloway, Salers. Każde z pokazanych zwierząt było doskonale przygotowane, co świadczy o ogromnym wysiłku włożonym przez hodowców w ich pielęgnację i trening.
Sędziowie z dużą precyzją oceniali każdą sztukę w ramach wyprowadzanej na ring stawki zwierząt. Wybór czempionów i wiceczempionów nie był łatwy, ale Komisja podeszła do niego z pełnym profesjonalizmem. Ponadto hodowcy starali się pokazać swoje zwierzęta od jak najlepszej strony. Było to zrozumiałe, ponieważ każdy chciałby, aby jego praca została doceniona. Jednak sędziowie wykazywali się dużym opanowaniem i rzetelnością w ocenie, ich wprawne „oko” wychwyciło niuanse w budowie zwierząt. Wieloletnie doświadczenie w ocenie bydła mięsnego oraz wymiana między sobą spostrzeżeń i uwag, pomogło w podjęciu jak najbardziej trafnych i sprawiedliwych decyzji.
Kiedy nadszedł moment wyboru superczempiona, napięcie na ringu wzrosło. Sędziowie zebrali się na krótką naradę, co było momentem kluczowym. Przewodniczący Komisji podkreślił, że młode zwierzęta mają ogromny potencjał, co miało znaczący wpływ na ostateczny wybór superczempiona. Wskazał też na zalety budowy jałówki rasy Limousine o imieniu LUKA-4 (zdobywczyni tytułu SUPERCZEMPIONA), której właścicielem jest pan Paweł Goławski. Podjęta przez Sędziów decyzja była kluczowa i wzbudziła jak zawsze największe emocje. Na koniec zaprezentowano rundę honorową wszystkich wybranych czempionów i superczempiona.
Dziękujemy szczególnie wszystkim hodowcom, którzy zechcieli wziąć udział VI Krajowej Wystawie Bydła Mięsnego w Szepietowie, Komisji Oceny zwierząt, organizatorom i pracownikom PZHiPBM za włożony wkład i poniesiony trud żmudnych przygotowań, a także wszystkim zaproszonym gościom, którzy nas zaszczycili swoją obecnością podczas tegorocznego święta hodowców w Szepietowie.