Relacja ze szkolenia w Końskowoli
Data publikacji: 5 marca 2018
Z wielkim zainteresowaniem spotkało się szkolenie dla producentów mięsa wołowego w Końskowoli. Miało ono miejsce 1 marca 2018 r. w sali konferencyjnej centrum innowacyjno-szkoleniowego Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.
Zebranych gości powitał Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Jacek Zarzecki oraz Sławomir Plis będący dyrektorem Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.
W trakcie szkolenia prelekcję o profilaktyce weterynaryjnej w chowie bydła mięsnego przedstawił Bogdan Konopka, natomiast o uwarunkowaniach ekonomicznych w swym wykładzie wspomniał Marcin Gołębiewski.
O zagadnieniach z wiązanych z możliwością wsparcie hodowli bydła mięsnego z PROW 2014-2020 opowiadał Paweł Kopiński, a ofertę współpracy z zakładami przetwórczymi przedstawił Tomasz Hawryluk.
Na tym szkoleniu, tradycyjnie, nie zabrakło degustacji potraw z wołowiny.
Szkolenie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.