Relacja ze szkolenia w Łosiowie
Data publikacji: 14 marca 2018
Sala konferencyjna Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, była miejscem kolejnego spotkania z cyklu szkoleń dla producentów mięsa wołowego, które miało miejsce 13 marca 2018r.
Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Jacek Zarzecki oraz Jarosław Nosal i Teresa Barańska odpowiednio Dyrektor oraz Zastępca Dyrektora Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie powitali zebranych gości.
Pierwszym z prelegentów spotkania był lek. wet. Wojciech Wójcik, który opowiedział o profilaktyce weterynaryjnej w chowie bydła mięsnego. Następnie temat uwarunkowań ekonomicznych w hodowli bydła mięsnego poruszył dr inż. Marek Balcerak.
Uczestnicy z wielkim zainteresowaniem wysłuchali prelekcji dotyczące możliwości wsparcia hodowli bydła mięsnego z PROW 2014-2020. Na końcu wystąpił przedstawiciel środowiska przetwórców mięsa – Tomasz Hawryluk. Opowiedział on o możliwościach współpracy z zakładami Sokołów.
Po podsumowaniu szkolenia nastąpiła degustacja potraw z mięsa wołowego.
Szkolenie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.