Relacja ze szkolenia w MODLISZEWICACH

W dniu 21 marca 2018 r. miało miejsce kolejne szkolenie dla producentów mięsa wołowego organizowane przez PZHiPBM. Spotkanie odbyło się w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Uczestników szkolenia przywitali Jacek Zarzecki – Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego i Jerzy Pośpiech – Dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Na spotkaniu poruszane było wiele tematów dotyczących produkcji mięsa wołowego. O uwarunkowaniach ekonomicznych tej gałęzi gospodarki opowiedział dr Marcin Gołębiewski. Doktor nauk weterynaryjnych Bogdan Konopka poruszył zagadnienia związane z profilaktyką weterynaryjną w stadach bydła mięsnego.

W trakcie szkolenia omawiany był, jakże ważny dla producentów mięsa wołowego, temat żywienia bydła opasowego. Prezentację na ten temat przedstawił dr Andrzej Łozicki.

Po krótkiej przerwie wystąpił przedstawiciel Agencji i Restrukturyzacji Rolnictwa Grzegorz Żmudziak opowiedział on o możliwości pozyskania środków z PROW, w obecnej perspektywie budżetowej, na rozwój hodowli oraz produkcji bydła mięsnego.

Nie tylko produkcja ma znaczenie, istotna jest również możliwość korzystnego zbytu zwierząt. Tego tematu także nie zabrakło na szkoleniu. O możliwościach współpracy z firmą Sokołów powiedział Tomasz Hawryluk.

Po wysłuchaniu wszystkich wykładów na uczestników czekała degustacja potraw z mięsa wołowego.

Szkolenie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 

Notowania rynkowe

zobacz starsze

Partnerzy