BYDŁO MIĘSNE NEWSLETTER 09/2025
MRiRW ogłasza kolejną edycję konkursu pn. „Świat się kręci wokół wsi” – 2025 r. – nagraj film i wygraj nawet 7 000 zł!
Formularze zgłoszenia przyjmujemy do 25 września 2025 r., a filmy do 13 października 2025 r. Szczegóły znajdziesz w regulaminie poniżej.
Do kogo skierowany jest konkurs?
Konkurs jest dedykowany młodym mieszkańcom wsi i miast, w wieku od 16 do 30 roku życia.
Cel konkursu
Ukazanie wsi jako miejsca z nowymi perspektywami do życia i rozwoju zawodowego, szczególnie dla ludzi młodych. Filmy o wsi mają zachęcić potencjalnych beneficjentów do korzystania ze wsparcia unijnego w ramach PS WPR 2023-2027 oraz potwierdzić pozytywny wpływ członkostwa Polski w Unii Europejskiej dla rozwoju wsi.
Inicjatywa ta, ma wpłynąć na ożywienie życia społecznego i gospodarczego na obszarach wiejskich, poprawiając tym samym jego jakość poprzez zachęcanie do zacieśniania więzi z polską wsią.
MRiRW chce, aby upowszechnianie efektów realizacji działań współfinansowanych ze środków EFRROW jako dobrych praktyk wzmocniło pozytywny wizerunek wsi jako miejsca zamieszkania, pracy, podejmowania działalności gospodarczej, odpoczynku czy rekreacji. Filmy powinny również pokazywać, że rolnik to zawód z przyszłością, co może zachęcić młodzież do wyboru tej właśnie ścieżki zawodowej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi czeka na filmowe opowieści o życiu na wsi, które staną się inspiracją dla innych młodych ludzi.
Nagrody
Najlepsze prace konkursowe zostaną wyróżnione nagrodami pieniężnymi.
- za zajęcie I miejsca – 7 000 zł brutto;
- za zajęcie II miejsca – 5 000 zł brutto;
- za zajęcie III miejsca – 3 000 zł brutto.
Ponadto dopuszcza się przyznanie wyróżnień, każde w wysokości 1 000 zł brutto oraz upominków rzeczowych, ufundowanych przez Partnerów Konkursu.
Zasady udziału w konkursie
- Zapoznaj się z Regulaminem Konkursu i Wskazówkami dla Uczestnika Konkursu.
- Pobierz, wypełnij czytelnie i podpisz formularz zgłoszenia wraz z oświadczeniem w nim zawartym.
- Upewnij się, czy dane zostały wpisane czytelnie i poprawnie.
- Prześlij wypełniony i podpisany formularz zgłoszenia na adres:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Departament Pomocy Technicznej
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa
z dopiskiem na kopercie: „V Konkurs – Świat się kręci wokół wsi”
lub
na adres email: kancelaria@minrol.gov.pl
lub
na adres ePUAP: /5s4i53wlll/SkrytkaESP
lub
na adres e-Doręczeń: AE:PL-16616-40476-DASSA-28
UWAGA! Przesyłki elektroniczne należy również opatrzyć dopiskiem: „V Konkurs – Świat się kręci wokół wsi”..
- Nagraj film.
- Gdy otrzymamy Twój formularz zgłoszenia wyślemy Ci link do chmury Organizatora.
- Po otrzymaniu linku zapisz film w chmurze pod adresem https://chmura.minrol.gov.pl w terminie do 13 października 2025 r. do godz. 23:59.
- Na tym etapie przesyłasz nam tylko wypełniony i podpisany Formularz zgłoszenia wraz z oświadczeniem w nim zawartym oraz zamieszczasz film w chmurze Organizatora.
- Inne dokumenty prześlesz nam, jeżeli Twoje miejsce w rankingu będzie uprawniać do przyznania Ci nagrody lub wyróżnienia.
- Wtedy poprosimy Cię o uzupełnienie dokumentów i wyznaczymy w tym celu odpowiedni termin na ich dostarczenie.
MRiRW czeka na Wasze formularze zgłoszenia do 25 września 2025 r., a na filmy do 13 października 2025 r.
- Regulamin V Konkursu „Świat się kręci wokół wsi”.
- Formularz zgłoszeniowy Uczestnika wraz z oświadczeniem w nim zawartym.
- Wzór oświadczenia osoby trzeciej o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych i wykorzystanie wizerunku.
- Wzór umowy o przeniesieniu autorskich praw majątkowych.
- Wskazówki dla Uczestnika Konkursu.
Jeżeli masz pytania lub wątpliwości pisz na adres e-mail: konkurs.filmowy@minrol.gov.pl.
Więcej informacji i załączniki do konkursu można znaleźć na stronie: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/v-ogolnopolski-konkurs-filmowy-swiat-sie-kreci-wokol-wsi—2025-r
Zapotrzebowanie na wodę w chowie i hodowli bydła
W chowie i hodowli bydła woda jest wykorzystywana zarówno do pojenia zwierząt, jak i w niemalże wszystkich procesach technologicznych w gospodarstwie: od mycia hali i urządzeń udojowych, korytarzy gnojowych i przepędowych, okresowo samych zwierząt, przez ich zraszanie systemami schładzania, po czyszczenie parku maszynowego i zabudowań inwentarskich (Wójcik, Karpowicz 2021).
Źródłem wody dla bydła są przede wszystkim pasze objętościowe (zielonki, kiszonki i rośliny okopowe) oraz woda pitna. W przypadku zwierząt przebywających w oborze ilość pobieranej wody zależy od zawartości suchej masy dawki pokarmowej – krowy pobierają od 4 do 6 l wody na 1 kg suchej masy (Staszak, 2008). W czasie upałów, woda pomaga bydłu w termoregulacji, co ułatwia zwierzętom dostosowanie się do stresu cieplnego. Z tego względu zwierzęta powinny mieć zapewniony dostęp do świeżej wody pitnej również na pastwisku. Jak wskazują Wójcik i Karpowicz (2021) dobrym i coraz częściej niezbędnym rozwiązaniem ograniczającym skutki stresu cieplnego u bydła jest stosowanie w oborach wentylatorów, zamgławiaczy czy systemów zraszania.
Należy przy tym pamiętać, że zapotrzebowanie bydła na wodę zależy od wielu czynników, tj.: masy ciała, stanu fizjologicznego, wydajności, rodzaju skarmianych pasz i pobrania suchej masy, temperatury i wilgotności otoczenia, aktywności fizycznej, a także od pozycji zajmowanej w hierarchii stada.
I tak na przykład dzienne zapotrzebowanie krów zasuszonych wynosi około 25–30 l, jałówek 35 l, krów w wysokiej ciąży 45 l, a zwierząt produkujących przeciętnie 20 kg mleka – aż 100 l . Ze względu na specyficzny behawior pokarmowy, krowy mleczne powinny mieć stały dostęp do świeżej i czystej wody pitnej. W warunkach pełnego dobrostanu krowa pobiera wodę około 7–15 razy w ciągu doby. Większa część wody, bo 30–50% dobowego pobrania, wypijana jest przez krowy podczas pierwszej godziny po doju dlatego, że zwierzęta uzupełniają w ten sposób niedobór płynów powstały w organizmie. Krowy piją stosunkowo szybko – tempo picia wynosi przeciętnie od kilkunastu do 20 l na minutę. Preferują wodę o temperaturze 15–17°C oraz dużą, spokojną powierzchnię wody, którą pobierają „całym pyskiem” oraz dużymi łykami. Hodowca musi zapewnić wodę w sposób ciągły, a nie okresowy. W celu uniknięcia blokowania poideł przez osobniki silniejsze i utrudnianie przez nie dostępu do nich osobnikom słabszym, konieczne jest zapewnienie kilku punktów poboru wody przez zwierzęta na danym obszarze, w budynku czy zagrodzie. Warto zapamiętać, że zmniejszenie pobrania wody o 4% w stosunku do zapotrzebowania prowadzi do spadku wydajności mleka do 25%. Ponadto, utrata wody z organizmu na poziomie 4–5% powoduje u krów pogorszenie apetytu skutkujące obniżeniem pobrania suchej masy pasz oraz zwiększenie podatności na choroby na poziomie: 6–10% zaburzenia w koordynacji ruchowej, 12– 14% wystąpienie zaburzeń nerwowych i pękanie skóry, a w ilości 20% – śmierć zwierzęcia.
Jak podkreślają Wójcik i Karpowicz (2021), do typowych objawów niedoboru wody w organizmie krowy należą:
− spadek wydajności i zmiany w składzie chemicznym mleka (zwłaszcza mineralnym),
− obniżone pobranie pasz,
− zmniejszone wydalanie moczu,
− wydalanie zbitego i suchego kału lub zaparcie,
− utrata masy ciała i pogorszenie kondycji,
− wypijanie moczu lub innych dostępnych płynów,
− zwiększona ogólna objętość krwi i wyższy hematokryt.
Zwierzęta zwykle nie pobierają więcej wody niż potrzebują. Sytuacja taka może mieć jednak miejsce w przypadku zatrucia zwierzęcia, np. sodem, mocznikiem lub niektórymi roślinami szkodliwymi dla bydła. Nadmierne pragnienie obserwowane jest również u krów chorujących na cukrzycę bydła (diabetes mellitus bovis).
Określając zapotrzebowanie zwierząt na wodę bierze się pod uwagę:
− dzienne pobranie suchej masy paszy,
− wydajność mleka w kg/dzień,
− pobranie sodu w g/dzień,
− średnią minimalną temperaturę z tygodnia w °C.
Z kolei w przypadku cieląt, zapotrzebowanie na wodę jest znacznie wyższe niż u dorosłego bydła. Są one również mniej odporne na niedobór wody ze względu na niewykształcony mechanizm regulacji gospodarki wodnej organizmu. W okresie pierwszych 2–3 tygodni życia cielęta powinny być pojone wodą o temperaturze 25–30°C, najlepiej przegotowaną. Z chwilą włączenia do ich diety preparatu mlekozastępczego lub mleka chudego można je poić niezbyt zimną, nieprzegotowaną wodą. Cielęta powinny dziennie wypijać średnio 8–9 l dziennie w wieku 1 miesiąca, 10–12 l/dzień w wieku 2 miesięcy i 13–15 l/dzień w wieku 3 miesięcy. Nieograniczony dostęp cieląt do świeżej i czystej wody jest bardzo ważny i warunkuje prawidłowy rozwój żwacza.
W przypadku krów mlecznych zapotrzebowanie na wodę jest ściśle związane z poziomem produkcji mleka, gdzie na każdy 1 litr wyprodukowanego mleka zwierzę pobiera minimum 3,5 l wody. Tym samym, przy produkcji 30 l dziennie (poziom produkcji za laktację – 8400 litrów mleka) jest to około 105 l. Laktacja trwa przeciętnie powyżej 280 dni, zatem krowa mleczna pobierze łącznie około 29 400 l. Obecnie, biorąc pod uwagę, że poziom produkcji mleka w obiektach zależy od wspomnianych powyżej czynników, jak i potencjału genetycznego zwierząt, spożycie wody waha się w granicach od 68 do 155 l na dobę, czyli łącznie może wzrosnąć do poziomu 43 400 l za laktację/szt. (Wójcik i Karpowicz 2021).
Z kolei bydło mięsne zużywa znacznie mniej wody: od 27 do 67 l na dzień w zależności od tego, czy są to zwierzęta opasowe czy mamki z cielętami. Zapewnienie możliwości pobierania wody do woli powoduje wzrost wydajności u krów mlecznych nawet o 10–15%, a u bydła mięsnego zwiększenie przyrostów masy ciała o 3–5% (Kuczyńska i Puppel, 2016; Krebs, 2016). Bydło najczęściej pobiera wodę pomiędzy godziną 8:00 a 20:00 (Wójcik, 2020).
Zgodnie z przepisami, woda wykorzystywana w chowie i hodowli bydła w gospodarstwach musi spełniać wymogi sanitarne tak jak woda pitna dla ludzi (w gospodarstwie powinny znajdować się dokumenty potwierdzające wykonanie badania wody). Musi być świeża, czysta, przezroczysta, bez zanieczyszczeń stałych i obcych zapachów, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych, obecności pasożytów i ich jaj (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi; Dz.U. z 2010 r., nr 72, poz. 466).
W przypadku otwartego systemu utrzymania bydła oraz w trakcie prowadzenia wypasu, kiedy bydło korzysta ze zgromadzonej wody w oczkach i zbiornikach wodnych lub z rzek i potoków towarzyszących terenom pastwisk, konieczne jest wykonywanie okresowych analiz jakości wody, głównie pod kątem mikrobiologicznym, szczególnie z uwagi na częste zanieczyszczenie tych wód pierwotniakami z rodzajów Cryptosporidium, które to wywołują u bydła (zwłaszcza cieląt) kryptosporydiozę (Bojar i Kłapeć, 2011).

POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW BYDŁA MIĘSNEGO
ul. Rakowiecka 32, 02-532 Warszawa