XIII Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Modliszewicach

Tegoroczna Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych to już trzynaste takie wydarzenie w regionie. Jak co roku nie mogło na niej zabraknąć bydła mięsnego, które prezentowane jest na wystawie coraz liczniej. Niezmienny jest natomiast skład hodowców, którzy w Modliszewicach prezentują swoje zwierzęta, tj. Zbigniew Adryjan, Zbigniew Drobniak i Grzegorz Derlatka.

W tym roku dostarczyli oni 10 sztuk dorosłych, z czego trójka zwierząt to krowy z cielętami. Wysiłek jaki włożyli w przygotowanie i dostarczenie bydła na wystawę, a wcześniej w jego wyhodowanie, został doceniony przez sędziów, gdyż każdy z wymienionych hodowców wyjechał z wystawy z pucharem czempiona. Czempiony przyznano w następujących klasach:

  • Adryjan Zbigniew – czempion jałowic do wieku 18 miesięcy w rasie hereford dla jałówki MEGAN,
  • Drobniak Zbigniew – czempion jałowic do wieku 24 miesięcy w rasie limousine dla jałówki OSTOJA,
  • Derlatka Grzegorz – czempion krów z cielętami rasy hereford dla krowy MAJKA.

Liczba “13”, będąca numerem bieżącej wystawy, zgodnie z powszechnym przesądem odbierana negatywnie, jako szczególnie szczęśliwą będzie traktował pan Zbigniew Drobniak – hodowca i właściciel OSTOI – jałówki do wieku 24 miesięcy w rasie limousine, która oprócz czempiona w swojej kategorii, zdobyła ponadto zaszczytny tytuł Superczempiona wystawy.

Oprócz świetnego przygotowania zwierząt – cieszących oko zwiedzających, warto również dodać, że głównym ich atutem są ponad przeciętne wyniki użytkowości, dzięki którym z powodzeniem mogłyby konkurować również na szczeblu krajowym.

Jest to dowodem udanej współpracy selekcjonera PZHiPBM z hodowcami w woj. świętokrzyskim, co daje nadzieje na kolejne sukcesy hodowlane w przyszłych latach w regionie i nie tylko.

Relacjonując przebieg XIII Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych nie można nie wspomnieć o odbywającej się przy stoisku PZHiPBM degustacji wołowiny.

Ten punkt wystawy cieszył się nie mniejszym zainteresowaniem zwiedzających niż same zwierzęta, którzy oprócz degustowania mieli również okazję poznać tajniki prawidłowego przyrządzania wołowiny zaopatrując się w niezbędne do tego materiały informacyjne.

Notowania rynkowe

zobacz starsze

Partnerzy