Galloway
Galloway
Jest to rasa bydła mięsnego powstała w surowych warunkach południowo-zachodniej Szkocji, w rejonie Galloway (stąd nazwa). Była hodowana od wieków w Szkocji. Stowarzyszenie Hodowców Bydła Rasy Galloway powstało w roku 1877, a pierwsza księga bydła zarodowego tej rasy została założona w roku 1879. Rasa ta hodowana jest w 17 krajach, a najliczniejsza populacja występuje w Kazachstanie. Bydło rasy galloway ma łagodny temperament i duże zdolności adaptacyjne do zmiennych warunków środowiskowych; dobrze znosi trudne warunki bytowania i niedobór pasz, może być utrzymywane przez cały rok na wolnym powietrzu. Jest to rasa genetycznie bezroga. Tułów masywny, dobrze umięśniony, głowa krótka i szeroka, a klatka piersiowa szeroka i głęboka. Występuje duża zmienność umaszczenia: najbardziej popularne jest czarne, choć bywa też ciemnobrązowe i czerwonobrązowe; do rzadkości należą zwierzęta o białym umaszczeniu z ciemną pigmentacją śluzawicy i strzyków oraz okolic oczu i uszu. Odmianą tej rasy jest belted galloway (galloway siodłaty, galloway paskowany) charakteryzujący się białym, szerokim pasem wokół środka tułowia. Galloway należy do ras wcześnie dojrzewających. Dorosłe krowy mają wysokość w kłębie średnio 125 cm i masę ciała 500-600 kg, zaś buhaje dorastają do 135 cm i ważą 700-800 kg. Porody są łatwe, a cielęta po urodzeniu ważą 27-29 kg i odznaczają się dużą żywotnością i szybkim tempem wzrostu. Mięso odznacza się wysokimi walorami smakowymi i dietetycznymi; jest soczyste i delikatne, bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, czym przewyższa wieprzowinę, a dorównuje mięsu drobiowemu.
Zmiany ilościowe pogłowia żeńskiego GA
* od roku 2007 zestawienie obejmuje tylko krowy
(w latach wcześniejszych jest to suma krów i jałówek)
Literatura: Rasy bydła mięsnego. Ocena, charakterystyka i przydatność do opasu.
Ocena wartości użytkowej bydła ras mięsnych za lata 2004 – 2013