POKAZ BYDŁA MIĘSNEGO, MINIKOWO 19-20 CZERWIEC 2021

Międzynarodowym Targom AGRO- TECH w Minikowie towarzyszył organizowany przez PZHiPBM Pokaz Bydła Mięsnego. Hodowcy z województw kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego wystawili 12 sztuk czystorasowego bydła mięsnego. Prezentowano bydło rasy Limousine, Charolaise, Hereford oraz Salers. W obrębie tych ras zwiedzający mogli podziwiać zwierzęta w różnych kategoriach wiekowych, w tym m.in. krowy z cielętami, które największe zainteresowanie wzbudzały wśród najmłodszych.

W trakcie pierwszego dnia Targów (sobota) przeprowadziliśmy degustację potraw przygotowanych na bazie kulinarnego mięsa wołowego. Na stoisku Związku zainteresowani mogli ponadto zaopatrzyć się w broszury instruujące, jak w prosty sposób przygotować smaczne potrawy z wołowiny. Ogromne zainteresowanie zwiedzających utwierdza nas w przekonaniu, że Polacy są bardzo zainteresowani krajową wołowiną kulinarną i koniecznym jest jej ciągłe promowanie i edukowanie w zakresie sposobów jej przyrządzania.

W drugim dniu wydarzenia Nasi Hodowcy zostali uhonorowani okolicznościowymi plakietkami, które w imieniu Zarządu Związku wręczał Pan Jerzy Bałachowski.

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy Hodowcom za przygotowanie i zaprezentowanie zwierząt, zwłaszcza że organizacja pokazu wypadła w okresie sianokosów. Bardzo cieszymy się, że na stoisku PZHiPBM mogliśmy w tych dniach wymienić się poglądami i doświadczeniami, a także przyjąć gości zainteresowanych samą hodowlą jak również partnerów handlowych poszukujących wysoko jakościowej wołowiny kulinarnej.

Zarówno Pokaz Bydła Mięsnego jak również degustacja i promocja wołowiny kulinarnej zostały sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Notowania rynkowe

zobacz starsze

Partnerzy